Danes mnogi večino svojega dneva presedimo. Prisilna drža v službi, hiter življenjski tempo, stres, pomanjkanje gibanja in nepravilna prehrana pa svoj davek pustijo tudi na naših telesih in našem zdravju. Kaj so po vaše temelji zdravja in dobrega počutja?

Temelji zdravja in dobrega počutja bi nam morali biti nekaj vsakdanjega, kot nam je umivanje zob in ogled naše najljubše televizijske serije. Vse premalo se zavedamo, da je naše dobro počutje in s tem povezano zdravje skrito v našem načinu življenja. Redna telesna aktivnost in zdrav način prehranjevanja bi nam morala biti v našem življenju pomembna. Pa sta nam? Ko se odločimo, da je to pomemben del našega življenja, kaj kmalu občutimo prednosti na večih ravneh, ki nam jih tak način življenja ponuja. Najpomembneje torej je , da se odločimo za spremembo svojega življenjskega sloga.

Kaj bi svetovali tistim, ki se odločijo za spremembo svojega življenjskega sloga? (Kako začeti?)

Pomembno je spremeniti miselnost, če bomo nekaj počeli na silo, bomo zelo težko prišli do željenih rezultatov, saj bomo prehitro obupali. Začnimo z malimi koraki. To velja tako za gibanje, kot za prehrano. Pri vadbi začnemo s preprostimi vajami in manj intenzivno vadbo in sčasoma stopnjujemo. Prav tako pri prehrani, zastavimo si cilje , ki se jih bomo lahko držali. Ne pretiravamo z radikalnimi dietami. Diete so kratkoročne in po navadi po končani dieti, ki traja teden ali dva ne dosežemo željenih rezultatov. Prehrana naj bo uravnotežena, zdrava in naj postane naša vsakodnevna stalnica ter naš življenjski slog. Saj veste več kot 80 % je prehrana ostalo je v gibanju.

Nekoč je veljalo, da je fitnes namenjen predvsem klesanju mišic mlajših moških. Danes temu ni več tako. Komu bi priporočili obisk fitnes centra? Kako izbrati pravo vadbo zase?

Obisk fitnes centra bi priporočilo vsakomur, saj je gibanje pri pretežno sedentarnem načinu življenja še toliko bolj pomembno. V našem fitnes centru bo zagotovo vsak našel nekaj zase. Starost naših članov je različna, od tistih najmlajših pa vse do seniorjev, tako da dejstvo, da fitnes obiskujejo samo mlajši moški res ne drži več. Veseli smo vsakega, ki se odloči, da naredi nekaj zase in za svoje telo. Prav tako s strokovnim svetovanjem pripomoremo, da vsak izbere način in tip vadbe, ki ustreza njegovim zmožnostim, željam in ciljem.

Interesi, stopnja pripravljenosti in pričakovanja različnih strank pa se vendarle razlikujejo. Katere programe ponujate in komu so namenjeni?

Ponujamo različne programe v dopoldanskem času, ki so namenjeni predvsem starejšim, a mladim po srcu. Program Senior fit je namenjen seniorjem, kot pove že ime samo in vključuje vaje za celotno telo za izboljšanje moči, ravnotežja in koordinacije. Enkrat tedensko izvajamo za seniorje tudi vadbo Dobro jutro, ki se pod vodstvom trenerja izvaja v fitnesu. Tako lahko tisti, ki jim je fitnes tuj pod vodstvom trenerja opravijo kvaliteten trening na napravah. Prav tako ponujamo v dopoldanskih urah tudi funkcionalno vadbo, ki jo lahko obiščejo prav vsi.

Popoldanske vadbe so namenjene vsem začetnikom in vsem že aktivnim. Ponujamo Kineziološko vadbo, ki je namenjena vsem , ki si želijo nekoliko mirnejše vadbe brez skokov, s poudarkom na krepitvi trupa in vajah za hrbtenico. Za vse, ki si želijo bolj intenzivne vadbe in želijo pokuriti kalorije, ponujamo Tabato, Power Pump in Funkcionalno vadbo. Tabata je intervalna visoko intenzivna vadba, namenjena bolj aktivnim, Power Pump, je vadba z utežmi in temelji na moči, Funkcionalna vadba pa je vadba, ki izboljšuje splošno kondicijo, oblikuje telo in poskrbi za splošno dobro počutje.

Ponujamo tudi treninge v manjših skupinah. Program imenujemo Body fit. Vključuje treninge v manjših skupinah, s trenerjem, obiske skupinskih vadb, svetovanje in pomoč pri prehrani, obisk savn in spremljanje napredka. Lahko pa se odločite tudi za individualne treninge ali treninge v paru pod vodstvom trenerja.

V fitnesu vsem ob vpisu pripada tudi predstavitveni trening za lažji začetek.

V svojem centru ponujate tudi wellness?

Res je, naš center premore tudi manjši wellness, ki je namenjem razvajanju. Sestavljajo ga kotiček za počitek s tušema, ležalniki in finsko ter infra savno. Zajema tudi solarij, ponujamo pa tudi športne masaže. Vse to za popolno sprostitev.

Bitke za popolno postavo se je mogoče lotiti tudi na napačen način. Na kaj morajo fitnes začetniki še posebej paziti?

Sprva je zelo pomembna postopnost, saj bomo le s postopnim uvajanjem v vadbeni proces dosegli željeno. Že znan pregovor »Počasi se daleč pride« pri vadbi še kako drži. Ne smemo pretiravati, saj bomo s tem dosegli le bolečine in poškodbo. Če se posameznik z vadbo srečuje prvič in nima izkušenj, svetujemo strokovno vodstvo osebe, ki je usposobljena za to delo, saj bo tako uvajanje lažje, tehnika izvedbe pa zagotovo pravilna, kar je danes pri številnih težavah s hrbtenico zelo pomembno. Pomembna pa je tudi izbira trenerja, saj je v vsej poplavi ponudnikov, tako v fitnes industriji, kot tudi drugod veliko samooklicanih strokovnjakov, ki v kratkem času obljubljajo čudeže. V našem centru strmimo k strokovnosti, zato se zavedamo, da je zelo pomembno, da imamo zaposlen strokovno izobražen kader iz področja kineziologije, športnega trenerstva in fizioterapije, kar pomeni dodano vrednost našim storitvam.

Česa si za fitnes/wellness center Elipsus želite v prihodnje?

Z optimizmom zremo v prihodnost, saj se zavedamo, da imamo stranke, ki se rade vračajo, ki se pri nas počutijo dobro in da naš slogan: "NABITI Z ENERGIJO!" še kako drži. Se vidimo!

 

About Author